Soms kan een klus die wilt doen wat niet je dagelijkse werk is spannend zijn. Wij begrijpen dit, echter is er geen reden voor. U kunt altijd nog een loodgieter inschakelen wanneer het niet meer lukt. Wilt u uw kraan vervangen meet dan het hart van de koppelingen op. Dit doet u door het hard van de linkkoppeling en de rechtkoppeling te meten. Is dit 15 cm, koop dan een nieuwe kraan die ook HoH 15 cm afstand heeft.

Wanneer u uw kraan of mengkraan wilt vervangen of loshalen omdat deze lekt dient u een aantal stappen te volgen. Hieronder informeren wij u hoe u zelf uw kraan kunt losmaken.

Stap 1. Zorg ervoor dat de hoofdkraan van de watertoevoer goed dicht zit. Heeft u hem dichtgedraaid? Test dit door een kraan open te draaien. Komt er nog een beetje water uit? Dan is de waterdruk er nog niet helemaal vanaf. Draai de hoofdkraan nog wat strakker aan.

Stap 2. Wanneer u de koppelingen los wilt draaien bij voorkeur met een baco en anders een waterpomptang, dat de koppelingen zijn beschermd door middel van een vaatdoekje. Hiermee kunt u krassen in de koppelingen voorkomen. Heeft u een sanitairtang, gebruik deze dan. Deze is hiervoor gemaakt. Draai de koppelingen per 2 slagen los. Wissel dus van de linker naar de rechter moer.

Stap 3. Wanneer u de kraan of mengkraan los heeft bekijk dan de rubber O ring. In welke staat is deze? Indien nodig plaats een nieuwe ring. Ons advies is om niet 2 ringen op elkaar te plaatsen. Voor een goede afsluiting is het essentieel dat er 1 ring is.

Stap 4. Zoals u de kraan zojuist heeft gedemonteerd draait u de kraan ook weer vast. Draai de moeren evenredig met de hand vast tot handvast. Pak nu uw baco of sanitairtang  met de klok mee de laatste slagen om en om. Let op dat u niet teveel kracht zet. Bij weerstand kunt u stoppen met draaien.

Stap 5. Koppel eventueel de doucheslang weer aan en open nu de hoofdkraan. Lekt de kraan alsnog? Herhaal de stappen 1 tot en met 5. Controleer bij het loshalen goed of de rubberen ring goed zit. Het komt vaker voor dat de rubberen ring op de grond is gevallen. Bij een donkere tegel is dit soms lastig te zien dus weer gewaarschuwt.

Past het kapje van de thermostaat niet meer? Dan kunt u het proces van de kraan loskoppelen en weer aansluiten herhalen. Zorg ervoor dat de S koppelingen goed waterpas staan wanneer u de kraan vast maakt. Veel succes, heeft u de hulp van een professionele loodgieter nodig? Bel ons dan gerust. Wij zijn snel op locatie.

Voorbeeld mengkraan