Hierbij een blog vanuit uw Loodgieter uit Hoofddorp, welke nog steeds tegen zaken als bevriezing in leidingen loopt bij veel particulieren. Bevroren leidingen zijn te voorkomen. In deze blog ga ik jullie informeren wat er mogelijk is. Alles is zelf op te lossen. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor de leidingen in uw auto, camper en boot. Veel booteigenaren zijn al goed op de hoogte welke stappen zij moeten ondernemer wanneer het gaat vriezen.

Het weerbericht voor vandaag is dat het lokaal -14 kan worden. De meeste mensen denken bij dit soort temperaturen niet meteen aan hun leidingen maar meer aan de zorgen voor morgen in het dagelijkse leven, zoals files en gladheid. Maar wanneer er een bevroren leiding springt ligt uw hele dagelijkse huishouden toch echt even stil. Uiteraard komen wij u dan graag helpen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer het gaat vriezen is het verstandig om alle waterleidingen in onverwarmde ruimtes worden afgetapt of moeten worden verwarmd. Gelukkig zijn er inmiddels tal van oplossingen op de markt. Wanneer u dit niet doet kan het water bij vorst uitzetten. Het is mogelijk dat uw leiding de druk dan niet aan kan en deze ‘springt’. Een dergelijke gesprongen leiding veroorzaakt schade. Dit kan enorm veel schade opleveren. Dit komen we helaas wel eens tegen bij mensen met een kelder die terugkomen van vakantie. Wanneer u ervoor kiest om de leidingen te verwarmen zal dit wat energie kosten, echter weegt niet op tegen de schadepost die kan ontstaan bij een gesprongen waterleiding.

Hoe kunt zo een leiding nou tappen of verwarmen? Laten we het in beginsel hebben over aftappen. U had nooit verwacht dat een buitenkraan vorstvrij houden zo simpel was als onderstaand:

Vorstvrij maken buitenkraan

  1. Afsluiter van de buitenkraan dichtdraaien
  2. Kraantje open zetten zodat de leiding drukloos is
  3. Dit moet genoeg bescherming bieden tegen de vorst

Doordat u de kraan open zet kan de druk verdwijnen. 2 handelingen en uw buitenkraan is tegen de vorst beschermd. Dit proces gaat dus op voor al uw buitenleidingen en alle andere leidingen. Draai de hoofdkraan dicht en zet de aftappunten open. De aftappunten waar het water weg kan lopen, wanneer de druk door vorst in de leiding wordt opgevoerd, is voldoende.

Wanneer u uw leiding wilt beschermen door verwarming is er veel mogelijk. Het is een effectieve manier van uw leidingen tegen de vorst beschermen. Echter brengt dit ook kosten met zich mee. Uiteraard niet zoveel kosten als de schade die een gesprongen leiding kan veroorzaken. Hieronder leggen we een aantal mogelijkheden uit. Omdat de innovatie niet stilstaat kan het voorkomen dat niet alle mogelijkheden hier worden beschreven. Wij verkopen de producten niet. Deze ambitie hebben wij ook niet. Wij informeren u hier dus geheel vrijblijvend.

Er bestaan verwarmingslinten. Deze zijn door elektriciteit aangedreven. Door een klein wattage aan elektriciteit door het lint te laten lopen verwarmt dit de onderliggende waterleiding. Een kostbare oplossing niet alleen in aanschaf maar ook in het eventueel aanleggen van stroom. Daarnaast is er een kans aanwezig dat het product uitvalt of stuk gaat en dan zit u nog steeds met een gesprongen leiding. Onze voorkeur geniet dit niet. Wanneer u een product als dit aanschaft zou ik u adviseren niet voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Bij het product simpelweg de instructie opvolgen en u bent zo goed als winterklaar.

Thermalint is een waterdichte kabel met waar wattage verwarmd. Dit is afhankelijk van uw situatie op maat te koop en in allerlei varianten beschikbaar. Er zijn veel toepassingen voor te bedenken buiten het vorstvrij houden van uw waterleiding.

Een waterdicht warmtekabel is een kabel geschikt voor binnen en buiten. Het is een prachtige oplossing en kan worden verwerkt in allerlei beton en grondsoorten.

Wanneer u een gehele ruimte vorstvrije wilt houden kunt u een verwarmingselement plaatsen. Dit is een kostbare aangelegenheid maar wel een hele effectieve. U kunt een mini kachel overal aanschaffen en bij voorkeur kijkt u zelfs bij een kringloopwinkel. Let wel goed op dat het een betrouwbare machine is. Een brandmelder bij aanschaf van een tweedehandse mini kachel is dan ook geen overbodige luxe.

Uiteraard zijn wij graag iedereen van dienst van hun problemen. Echter is voorkomen beter dan genezen en hier staan wij dan ook voor. Voor alle werkzaamheden zijn er verschillende trucjes en slimmigheidjes te bedenken. Heeft u zelf een tip of trucje wat wij hierboven niet hebben beschreven en wilt u deze delen met ons? Stuur dan een mail naar info@mmaloodgieter.nl Wij en onze lezers zijn u dankbaar.